İçeriğe geç

Artırdık Nasıl Yazılır

Artıyordu nasıl yazılır?

Ardışık kelimesinin doğru yazımı “sequential” olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylamıştır. Ardışık olarak yazmak yanlış olur.

İnsiyatif nasıl?

TDK’ya göre, inisiyatif kelimesinin doğru yazımı “Girişim”dir. Diğer yazımlar yanlış kabul edilir.

Oldukça kelimesi nasıl yazılır TDK?

TDK’ya göre “Quite” kelimesinin doğru yazımı Türk Dil Kurumu’na göre “Quite” kelimesinin doğru yazımı “Quite”dir. Bu nedenle sonundaki iyi kelime “ca” yerine “ça” olarak kullanılır.

Pek çok nasıl yazılır TDK?

TDK’ya göre “çok” sözcüğünün doğru yazımı “çok”tur.

Artırdı nasıl yazılır?

TDK’ya göre artış mı, artış mı? TDK tarafından belirlenen “artış” kelimesinin doğru yazımı “artış”tır. Diğer yazılar yanlış kabul edilir. En yaygın yanlış kullanım ise artıştır.

Öngörü nasıl yazılır?

Türkçe’deki bazı kelimeler sıklıkla yazımlarıyla karıştırılır. “Foresight” kelimesi de bu kelimelerden biridir. Peki doğru yazımı nedir? Türk Dil Kurumu’nun (TDK) kılavuzuna göre, yanlışlıkla “foresight” olarak kullanılan kelimenin doğru kullanımı “foresight”tır.

Aforoz nasıl yazılır?

TDK’ya göre, excommunication kelimesinin doğru yazımı “excommunication”dır. Diğer yazımlar yanlış kabul edilir.

Bilinçaltı nasıl yazılır?

TDK’ya göre bilinçaltı kelimesinin doğru yazımı “bilinçaltı”dır. Diğer yazılar yanlış kabul edilir.

Peşi sıra nasıl yazılır?

8. Dış, iç ve sıradan kelimelerinden oluşan bileşik kelimeler ve terimler ayrı ayrı yazılır: ahlaksız, çağdışı, din dışı, yasadışı, alışılmadık, gayri meşru; ceviz, hafta içi, yerli; sırayla, sonra, ardından, ayrıca, vb.

Peş peşe bitişik mi?

Türk Dil Kurumu, resmi web sitesinde ardışık kelimeler ve diğer kelimeler hakkında bilgi verdi. İşte bu kelime hakkında bilmeniz gerekenler… ‘TEK’ YAZIMI TDK’DA! Ardışık kelimesi, TDK’ya göre farklı yazımlara sahip kelimelerden biridir.

Sıradışı nasıl yazılır?

Sıradışı TDK’ya göre yan yana mı yoksa ayrı ayrı mı yazılıyor? Türk Dil Kurumu Sözlüğü’ne göre “Sıradışı” ayrı ayrı yazılıyor. Bu kelime “sıradışı” olarak yazılırsa sözlükte bir anlam bulunamıyor.

Yemyeşil nasıl yazılır?

Sıfat veya zarf işlevi gören güçlendirilmiş kelimeler yan yana yazılır: berrak, beyaz, tamamen, her tarafı, çıplak, düz, düpedüz, derin gökyüzü, parlak gün, zifiri karanlık, kuru, koyu mavi, menekşe, kırık, sağlam, çok sarı, ıslatılmış, sırılsıklam, keskin, gür, vb.

Yanyana nasıl yazılır?

İsim ekleri ve iyelik ekleri alan ikilemeler de ayrı ayrı yazılır: başa baş, diz dize, el ele, göz göze, birbirine girmiş, omuz omuza, yan yana; baştan sona, daldan dala, elden ele, günden güne, içinden, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), bire bir, bire bir, bire bir; birer birer, boşuna, gün be gün, birer birer…

Ara sıra nasıl yazılır?

“Occasionally” kelimesinin doğru yazımı: “Training” kelimesinin doğru yazımı “occasionally” olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylamıştır. Diğer yazımlar yanlış kabul edilir. “Occasionally” olarak yazmak yanlış olur.

Ard Arda nasıl yazılır?

Bu kelimenin doğru yazılı kullanımı “ardışık”tır. Başka bir deyişle, en yaygın yazım hatası bu kelimenin yanlış yazılmasıdır “ardışık”.

Art arda neden ayri yazılır?

Ardışık kelimesini bileşik formda “consecutive” olarak yazanlar vardır. Ancak kelime bileşik formda yazılamaz. Bu kullanım Türkçe dilbilgisi kurallarına tamamen aykırıdır. Yani kelimeyi “consecutive” ve “consecutive” olarak düşünenler bunun yanlış bir kullanım olduğunu bilmelidir.

Art arda dizmek ne demek?

Buna göre “ardışık” kelimesinin sözlük anlamı “birbirinin ardından gelen”dir.

Ardı ardına nasıl yazılır?

İsim ekleri ve iyelik ekleri alan ikilemeler de ayrı ayrı yazılır: başa baş, diz dize, el ele, göz göze, birbirine girmiş, omuz omuza, yan yana; baştan sona, daldan dala, elden ele, günden güne, içinden, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), bire bir, bire bir, bire bir; birer birer, boşuna, gün be gün, birer birer…

Cırcır böceği ayrı mı?

Türkçe’de bazı bileşik kelimeler yan yana mı yoksa ayrı ayrı mı yazılacağına dair belirli kurallara göre yazılır. “Cırcır böceği”, “nar çiçeği”, “kavun” ve “bülbül yuvası” gibi örneklerin doğru yazımı şu şekildedir: Cırcır böceği: Ayrı yazılır. Örnek: “Cırcır böcekleri yaz gecelerinde sıkça duyulur.”8 Haziran 2024

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir