Gerekçeli kararda neler olmalı?
Gerekçeli kararda, kararın hukuka aykırı elde edilmiş delillere dayandığı varsayılıyorsa, bu durum üst mahkemeye yapılan başvuruda belirtilmelidir. İşlem sonucunda verilen cezanın hangi hükümlere göre verildiği, indirim veya artış nedenleri de ayrıntılı olarak belirtilmelidir.
Bir davada gerekçeli karar yazıldı ne demek?
Gerekçeli karar yazıldığına dair ifade mahkeme sürecinin tamamlandığı anlamına gelir. Mahkeme sonunda yazılan görüşte gerekçe ayrıntılı olarak açıklanır. Mahkemede davası olan kişiler bu cümleyle sıkça karşılaşır. Bu cümle e-devlette de gerekçeli karar olarak listelenir.
Gerekçeli karar kaç gün içinde yazılmalı?
Peki gerekçeli kararın yazılması kaç gün sürer? Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 294. maddesinin 4. fıkrasına göre gerekçeli kararın özet karar tarihinden itibaren bir ay içinde yazılması gerekir.
Gerekçeli karar ne zaman kesinleşir?
Gerekçeli kararın kendilerine tebliğinden itibaren, taraflar, kararın kesinleştiğini belirten Kanun hükümleri saklı kalmak üzere, karara karşı iki (2) haftalık itiraz süresine sahiptirler.
Gerekçeli karar nasıl olmalı CMK?
CMK Madde 230 Gerekçe Hangi tür hükme atıfta bulunursa bulunsun, gerekçenin akla, hukuka ve olaya uygun olması, hukuka uygun, yeterli ve geçerli olması, sonuca giden mantıksal zinciri kesintisiz ve boşluksuz göstermesi gerektiği konusunda şüphe yoktur.
Gerekçeli kararın sanığa tebliği zorunlu mu?
Bu bağlamda; özellikle Tebligat Kanunu’nun 11. maddesinde yapılan değişiklikle, temyiz yoluna başvurulabilecek mahkeme kararlarının, değişikliğin gerekçesi dikkate alınarak davalılara tebliğ edilmesi ve bu tebligata ilişkin dava açma süresinin başlaması zorunluluğu getirilmiştir.
Gerekçeli karar alındıktan sonra ne olur?
Gerekçeli karar taraflara tebliğ edildikten sonra taraflardan hiçbiri karara itiraz etmezse, itiraz süresi geçtikten sonra karar kesinleşir. Mahkeme karar hakkında kesin tutanak düzenler ve boşanma sicil müdürlüğüne bildirir.
Gerekçeli karara itiraz edilir mi?
Gerekçeli karar, mahkemenin kararının hukuka uygun olmasını sağlayarak keyfiliği önler. Mahkemenin kararından haberdar olan taraflar, kararın gerekçesine dayanarak beğenmedikleri kararlara karşı itiraz, temyiz veya daha üst bir yargı merciine başvurma gibi yasal yollara başvurabilirler.
Gerekçeli karar tebliğ masraflarını kim karşılar?
Tebligat talebinde bulunan kişi, tebligat masraflarını üstlenir. Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü, bu Yönetmelik uyarınca yaptığı iş karşılığında alacağı ücreti ayrı bir tarife ile belirler.
Gerekçeli kararın tebliğini kim ister?
Ceza mahkemelerinde gerekçeli karar tutanağa geçirildikten hemen sonra taraflara tebliğ edilirken, hukuk mahkemelerinde gerekçeli karar genellikle tarafların talebi olmadıkça tebliğ edilmez.
Gerekçeli karar 1 ay içinde yazılmazsa ne olur?
HUMK’daki bu süre sınırları mahkemeler içindir ve doğası gereği aşağılayıcı değildir. Bu sürenin bitiminden sonra gerekçeli karar düzenlenmesi kararın geçerliliğini etkilemez.
Hakim verdiği kararı değiştirebilir mi?
Karar verildikten sonra, taraflar talep etse bile, hâkim bu kararı değiştiremez. Ancak istisnai durumlarda, hükmün belirsiz olması, hükmün paragraflarının birbiriyle çelişmesi veya uygulanması konusunda endişeler olması durumunda, hüküm belirli koşullar altında belirlenebilir.
Gerekçeli karar hakkının amacı nedir?
34. Gerekçeli kararlar, tarafların mahkeme kararının dayanağını bilerek mahkemelere ve genel olarak adalet sistemine güven duymalarını sağlar ve tarafların etkili hukuk yollarına başvurmalarını sağlayan en önemli faktörlerden biridir.
Gerekçeli kararın tebliği için talep şart mı?
Hukuk mahkemelerinde, gerekçeli bir karar, taraflar talep etmediği sürece normalde tebliğ edilmez. Başka bir deyişle, hukuk mahkemesinde nihai kararın veya temyiz hakkının kullanılmasının sağlanması için, taraflar mahkemeden gerekçeli kararın kendilerine bildirilmesini talep etmelidir (…)
Gerekçeli karar tebliğ masraflarını kim karşılar?
Tebligat talebinde bulunan kişi, tebligat masraflarını üstlenir. Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü, bu Yönetmelik uyarınca yaptığı iş karşılığında alacağı ücreti ayrı bir tarife ile belirler.
Gerekçeli karardan sonra istinaf süresi ne kadar?
Hukuk Muhakemeleri Usulü Kanunu uyarınca yapılacak ilk başvuru temyizdir. Temyiz başvurusu için süre genellikle kararın tebliğ tarihinden itibaren iki haftadır. İlk derece mahkemesinin kararını incelemek isteyen taraf, karardan itibaren iki hafta içinde temyiz başvurusunda bulunmalıdır.